Weetjes

Even afkoelen

Om in slaap te kunnen vallen, moeten we afkoelen. Lichaamstemperatuur en slaap-waak-ritme zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom kan het soms moeilijk zijn in slaap te vallen op een zwoele zomeravond. Het systeem dat lichaamswarmte afvoert naar de huid werkt het beste wanneer het tussen de 18 en 30 graden is. Als men ouder wordt kunnen deze temperatuurgrenzen afnemen naar 23 tot 25 graden.

Sneller dronken

Na vijf nachten van slaapgebrek zal het effect van drie drankjes hetzelfde zijn als wat zes drankjes normaal met iemand doen.

Op apegapen

Mensen slapen gemiddeld die uur minder dan ander primaten, zoals chimpansees, resusapen, doodshoofdaapjes en bavianen. Die slapen gemiddeld tien uur per dag.

Half wakker

Eenden moeten constant waakzaam zijn om niet aangevallen te worden door roofdieren. Dit doen ze door hun slaap-waak systeem te balanceren. Steeds maar een hersenhelft van een eend is in slaap, terwijl de andere helft slaapt.

Ademnood

Tien procent van de mensen die snurken hebben slaapapneu. Dit is een stoornis waarbij de ademhaling tijdelijk stop tijdens de slaap. Dit kan oplopen tot wel 300 keer ademnood per nacht, hetgeen de kans op een hartaanval of een beroerte vergroot.

Ongeremd snurken

Snurken gebeurt alleen in niet-REM slaap.

Luie tieners?

Tieners hebben ongeveer net zo veel slaap nodig als kleine kinderen (zo'n 10 uur), terwijl mensen boven de 65 aan ongeveer zes uur genoeg hebben. Voor de gemiddelde volwassene is ongeveer acht uur optimaal.

Nog heel even blijven liggen

Een aantal studies hebben gevonden dat vrouwen een extra uur slaap nodig hebben per nacht. Het missen van dit extra uur slaap zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het feit dat vrouwen vatbaarder zijn voor depressie.

Het went

Een vermoeid gevoel went na korte tijd. Mensen die voor onderzoek bewust wakker gehouden werden, rapporteerden in het begin dat ze last hadden alert te blijven, dat hun stemming veranderde en dat hun fysieke prestatie afnam. Echter, na een paar dagen was men zich hier niet meer van bewust.

Vroeger was alles beter

Uit dagboeken uit de tijd dat de gloeilamp nog niet bestond blijkt dat men negen tot tien uur per nacht sliep en dat deze slaapperiodes varieerden afhankelijk van zonsop- en ondergang.

We zijn jong

Het meeste dat we weten over slaap, hebben we geleerd uit onderzoek van de afgelopen 25 jaar.

Bijna volwassen

Mensen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar presteren slechter op allerhande taken na een periode van slaapgebrek dan oudere volwassenen.