Eus van Someren
Eus van Someren (1960) is expert op het gebied van slaap. Hij werkt als hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie bij het Nederlands Herseninstituut, en is hoogleraar neurofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij werkte mee aan meer dan tweehonderd artikelen in wetenschappelijke tijdschriften.
Over het Nederlands Slaap Register
Slecht slapen en vermoeidheid overdag komen vaak voor. Soms door tijdelijke omstandigheden zoals stress, zorg voor kleine kinderen, lawaai. Maar in veel gevallen omdat er iets mis gaat met de slaap zelf. Mensen kunnen bijvoorbeeld Slaap-Apneu hebben, een verstoring van de ademhaling tijdens slaap. Of Narcolepsie, een zeldzame ziekte waarbij men overdag makkelijk in slaap valt. Zo zijn er verschillende slaapstoornissen met verschillende oorzaken. De meest voorkomende, maar minst begrepen slaapstoornis, is ‘Slapeloosheid’, ook wel ‘Insomnie’ genoemd. Zo’n 10% van de mensen heeft hier last van. Voor een behandeling staan we helaas vaak met lege handen.
Daar willen we verandering in brengen
Het Nederlands Slaap Register is een initiatief van onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut (onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Wij vinden dat het de hoogste tijd is om samen meer voor slechte slapers te gaan doen.
Betere behandeling
De eerste stap naar een betere behandeling van slecht slapen is meer te weten te komen over slechte èn goede slapers. Dat kunnen we alleen met hulp van veel, heel veel, mensen. Als deze ons informatie willen geven over hun slaap, stressgevoeligheid, persoonlijkheid, gezondheid enzovoorts, kunnen we allereerst gaan begrijpen wat voor soorten slecht en goed slapen er eigenlijk bestaan. De een slaapt misschien slecht vanwege koude voeten, een ander vanwege onophoudelijk piekeren. En de mensen die eigenlijk altijd prima slapen hebben zonder het zich te realiseren het geheim van goed slapen! Als we dit allemaal goed in kaart hebben kunnen we vervolgens gericht zoeken naar oplossingen voor de verschillende soorten slecht slapen.
Deelname is simpel en heel erg waardevol voor het vinden van oplossingen voor slecht slapen. Meedoen bestaat uit niet meer dan af en toe, bijvoorbeeld een keer per week, een vragenlijst invullen of test maken. Thuis, vanachter de computer, wanneer het uitkomt. U krijgt hiervan ook zelf de uitslag. Alle gegevens blijven anoniem en worden veilig bewaard en verwerkt, zonder persoonsgegevens. Wij geven ook uw email-adres onder geen enkele voorwaarde door aan anderen.
Uw hulp is heel belangrijk. Zo helpt u ons de slaapproblemen de wereld uit te helpen!