Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 17. Ook de oude Indianen kenden een god van de dromen. Maar deze Manit was niet alleen verantwoordelijk voor dromen. Ook hallucinaties en visioenen nam deze god voor zijn rekening.
Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 18. In de Noorse mythologie is een van de Walkuren gespecialiseerd in diepe dromerige slaap. Haar naam doet ook al dromerigheid vermoeden: Mist.
Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 19. Uiteraard kenden de Grieken ook een God van de dromen, genaamd Morpheus. Samen met zijn broers Phantasos en Phobetor, die over meer bizarre dromen en nachtmerries de leiding hadden, bestierden zij de hele dromenwereld. Vader van Morpheus, Hypnos, was de god van de slaap. Morpheus oom zou je het zwarte schaap in de familie kunnen noemen. Hij was de god van de eeuwige slaap, oftewel de dood. Het zware verdovings- en pijnstilmiddel morfine ontleent zijn naam aan deze god.
Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 20. De Nederlandse uitdrukking morsdood heeft zijn oorsprong in de Romeinse mythologie. Mors was namelijk de Romeinse god van de slaap en dood. Morsdood zijn is dus eruit zien alsof je slaapt.
Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 21. Volgens Oceanische mythologie is er een god van de nacht, Ndengi, die als hij slaapt de hele wereld verduistert. Vroeger had hij een zwarte duif die hem vertelde wanneer hij moest gaan slapen. Deze duif vond het eigenlijk altijd bedtijd. Om te voorkomen dat we altijd in volledige duisternis zouden leven, hebben de neefjes van Ndengi gelukkig zijn duif gestolen en houden zij hun oom in toom.
Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 22. Volgens de Indianen in Amerika is er ooit een God geweest , Odzihozo, die met zijn beenloze lijf voortgesleept heeft door Amerika. Op die manier zouden rivieren, valleien en bergen zijn ontstaan, totdat hij bij het Champlainmeer tussen Amerika en Canada in slaap is gevallen. Volgens de Indianen ligt hij daar nog steeds te pitten.
Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 23. Volgens Chinese mythologie is hemel en aarde ontstaan uit een wezen dat 18000 duizend jaar heeft liggen slapen in een door de Kosmos zwevend ei. Toen deze Pan-Gu wakker werd sloeg hij met een bijl zijn ei kapot en zag dat het lichte eiwit de hemel vormde, terwijl het zwaardere eigeel de aarde werd.
Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 24. De Japanse mythologie heeft een duidelijke reden om niet buiten te slapen als het onweert. De dondergod Raiden zal dan zijn huisdier Raiju, die zich uit verveling in je navel genesteld heeft, proberen wakker te schieten met vuurpijlen.
Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 25. Volgens Mesapotaamse mythologie is er een God die eeuwig in slaap ligt. Dit de Apsu, de watergod en partner van Tiamat. Zij was de godin van creatieve chaos. Toen er in de zee waar ze met zijn tweeën leefden ineens nieuwe luidruchtige Goden ontstonden was Apsu hier niet van gediend. Tiamat bezorgde hem daarom eeuwige slaap.
Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 26. Volgens Oceanische mythologie is het oppassen geblazen voor Ulupoka, of liever gezegd voor zijn afgehaakte hoofd. Deze slechte god werd onthoofd in een gevecht met anderen goden. Aangezien het een hoofd van een god betrof, leeft het hoofd voort en probeert het slapende mannen te doden door hun benen af te bijten.
Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 27. Babylonische spraakverwarring kennen we, maar als een Babyloniër in zijn slaap mompelde, dan was dat de god Zakar, de god van dromen en boodschappen.
Mythologie en slaap
Mythologie en slaap 28. Volgens de Aborigines was er voordat de wereld geschapen werd een soort van droomwereld, Alchera genaamd, waarin de god Altjira leefde. Deze god met de voeten van een emoe heeft de huidige wereld geschapen, maar liet daarbij geen instructies achter.